Publikáció

Hosszan friss virágot tessék!

Az eladásra kínált virágokat az árus nap mint nap friss vízbe teszi, de így is gyorsan hervadnak. A megoldás a FitoCoolTM: egy frissen tartó berendezés, amely tartósabbá varázsolja a virágot, időt és energiát takarít meg, ráadásul fiatalos, modern dizájnjával a virágbolt dísze lehet.

A virághűtő berendezés gondolatát az ötletgazda saját tapasztalatai, igényei hívták életre. Friedmann Károly, a FitoLand Kereskedelmi és Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője dísznövényáruházat is üzemeltet, testközelből ismeri a virágárusok munkáját. Egyáltalán nem mellékes szempont, mekkora idő- és energiaráfordítással maradnak frissek, a vevő számára vonzóak a virágok.

Hűtés és keringetés

Ha a termesztő Kenyában vagy Kolumbiában levágja a virágot, máris hűtőbe teszik, hűtve szállítják repülőn, kamionon idáig. Tehát az az ideális, ha hűtik egészen addig, amíg a vásárló kézbe nem veszi, hogy minél kevesebb legyen a selejt – mondja Friedmann Károly. A virágboltban viszont ki kell helyezni a vevő elé úgy, hogy mégis friss maradjon, így öltött testet a szerkezet ötlete: hűteni és forgatni kell a vizet, hogy tisztuljon.

A FitoCoolTM ennek a két alapvető követelménynek tesz eleget. Állandóan alacsony hőmérsékleten tartja a vizet – 6–20 °C közé lehet a készülék hűtési hőmérsékletét beállítani, amely ezt automatikusan szabályozza egy termosztát segítségével ± 1,5 °C között –, így a virágok nincsenek kitéve a hőmérsékletingadozásnak. Ráadásul a hűtés baktériumölő, márpedig a rothadást a baktériumok okozzák.

A készülék másik fő pillére a folyamatosan működő vízkeringető rendszer, amely forgatja és szűri a vizet, egy mini vízesés segítségével pedig biztosítja a folyamatos oxigénellátást, hogy a keringetett víz állandóan friss maradjon.

A berendezéshez a KwakLab kutatói kifejlesztettek egy olyan speciális összetételű tartósító oldatot, amely növeli a vágott növények „vázatartósságát”. Az oldat alkalmas arra, hogy – egy-két fajta kivételével – a legtöbb virágfajta vázaélettartamát 30-40%-kal megnövelje.

Bemutató a Füvészkertben és a Nyitva! fesztiválon

Aki kíváncsi rá, élőben is láthatja a hűtőberendezést, a Nyitva! fesztiválon a KwakLab Kutatóintézet kiállítóterében (1068 Budapest, Lövölde tér 4.), illetve a fesztivált követően a füvészkerti növényáruházban. Három különböző méretű tartályt – magasságuk 90, 70, illetve 50 cm – lépcsőzetesen egymás mellé állítanak, a legnagyobbikban van a hűtő, a szivattyú, amely mozgatja a mintegy 150 liternyi vizet, ami a legutolsóból visszafolyik, tehát folyamatosan forgatja a rendszer. Az edényekbe kis „vízeséseken” át érkezik a folyadék, igazán szemet gyönyörködtető látvány, ráadásul megvan a gyakorlati haszna: mikroklíma alakul ki körülötte, hiszen a hűtött víz a levegőt is hűti valamennyire, ha a virágboltnak a nyári melegben nincs klímája. Természetesen nem szükséges mind a három tartály – az már egy nagy virágbolt igényeit is kielégíti –, a kisebbek kettővel is megelégedhetnek. Egy tartály nem lenne gazdaságos, túl nagy lenne a fajlagos költsége.

Megvizsgálták az általános vázatartósságot biztosító tápoldatokat, nem túl jók a tapasztalataik, ráadásul a vízforgatás hatására sok esetben habzani kezdett a víz. Itt, a füvészkerti üzletben jelenleg különféle tápoldatokkal kísérleteznek, amelyek még tartósabb tehetik a hűtőben tárolt növényeket. A fejlesztéssel soha nem lehet leállni.

Virágárusok öröme

A virágbolt-tulajdonosok, virágárusok időt, energiát spórolhatnak egy ilyen berendezéssel. Ők általában hetente kétszer járnak piacra, hétfőn és csütörtökön. Amit a következő vásárlásig el tudnak adni, azt eladják, a többit kidobják. A FitoCoolTM-ban tárolt növény élettartama 30-40 százalékkal megnő, akár egy hetet is maradhat a virágboltban úgy, hogy még mindig piacképes. Érdemes megemlíteni a „vázázást” is – jegyzi meg Friedmann Károly. Egy boltban legalább kétnaponta ki kell önteni a vizet az összes vázából, az edényeket ki kell öblíteni, majd visszahelyezni beléjük a virágokat; mindez munka- és vízigényes. Az új hűtőberendezésben viszont elég 15-20 naponta cserélni a folyadékot. Az üzletvezető szerint ez az idő még tovább nyújtható, akár 30 napra is. A  berendezés funkciói, a medencék ürítése, feltöltése, a víz forgatása a felhasználó számára egyetlen gombnyomással elérhetők. Ráadásul a friss, üde, színes virágokkal megrakott, modern vonalú tartályrendszer a csillogó csobogókkal, mini vízesésekkel igazán vevőcsalogató látvány, a virágbolt díszére válhat. A fejlesztés következő – és tudjuk, mennyire lényeges – lépése az, hogy a terméket igazán piacképessé tegyék, ebből a szempontból a legfontosabb az előállítási költségek minél hatékonyabb lefaragása. Tervbe vették az eddigi három választható méret közé további két lépcső beiktatását, ez is a vevő érdekeit tartja szem előtt. A környezetkímélő, praktikus és látványos újítás bizonyára nagy jövő elé néz.